Na objavu Europske središnje banke (ECB) o prvom gubitku banke od njezina osnutka iz rezultata poslovanja u 2023., u petak su se nadovezale istovjetne vijesti iz njemačke Bundesbanke (DB) i Središnje banke Nizozemske (DNB). Iz Bundesbanke su priopćili kako neće biti uplate dobiti u njemački državni proračuna iz poslovanja u 2023., a DNB je objavio gubitak u prošloj godini od 3,5 milijarde eura.

Iako posao središnje banke nije da radi profit koji uplaćuje u državni proračun, u DB-u su podastrli i računicu i zaključke koji ukazuju na drastično pogoršanje bilance banke, a samim tim i monetarnih pokazatelja gospodarske lokomotive Europe.

– Neto prihod od kamata, kao najveće komponenta računa dobiti i gubitka banke, lani je pao za 17,9 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom te je prvi put bio negativan u iznosu od 13,9 milijardi eura. Na toj stavci za 2023. imamo manjak od gotovo 21,6 milijardi eura – upozorila je članica Uprave DB-a zadužena za računovodstvo i kontroling Sabine Mauderer.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Image by ProfessionalPhoto from Pixabay