Europske kompanije mogle bi zaobići zahtjev Rusije da isporučeni plin plaćaju u rubljima bez kršenja EU sankcija ako plate u eurima ili dolarima koji se zatim konvertiraju u rusku valutu, priopćila je u petak Europska komisija.

Kompanije bi pritom trebale tražiti dodatne uvjete uz takve transakcije, poput izjave kako se smatra da su svoje ugovorne obveze ispunile nakon što plate u valuti koja nije ruska.

Podsjetimo, Moskva je upozorila Europu da riskira smanjenje opskrbe plinom ako ne podmiri račune u rubljama. U ožujku je donijela uredbu kojom predlaže da kupci energije otvore račune u Gazprombanci za plaćanje u eurima ili dolarima, koji bi se zatim konvertirali u rublje.

Komisija je ranije ovog mjeseca upozorila da bi kupci plina iz EU-a izgubili kontrolu nad novcem i u konačnici bi prekršili sankcije kada bi ruski plin plaćali prema uredbi kojom je Moskva propisala plaćanje u rubljima preko posredničke banke u Rusiji.

Režim sankcija EU-a ne zabranjuje tvrtkama otvaranje računa kod Gazprombanke ili angažman s bankom u pokušaju traženja rješenja, stoji još u dokumentu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay