Ministar gospodarstva i zaštite okoliša Tomislav Ćorić donio je odluku kojom se državi omogućuje punjenje podzemnog skladišta plina Okoli ako to ne učine zakupci, koji pak to zasad kao i drugdje u Europi ne čine jer im se trenutno ne isplati zbog visoke nabavne cijene plina.

Odluka o proglašavanju ranog upozorenja vezanog za razinu kriznih stanja zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske objavljena je jučer u Narodnim novinama i stupila je na snagu danas.

Donesena je na temelju Plana intervencije u cilju pravovremenog odgovora na potencijalne poremećaje u opskrbi plinom. Kao dio toga plana, a s obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu, osnovan je krizni tim za praćenje sigurnosti opskrbe plinom koji je i predložio donošenje odluke, kažu u Ministarstvu gospodarstva i zaštite okoliša.

Zakupci skladišnih kapaciteta dužni su kapacitete koje imaju ugovorene zapuniti tako da do 1. kolovoza imaju popunjeno 63 posto kapaciteta, do 1. rujna 68 posto, 1. listopada 74 posto i do 1. studenog 90 posto kapaciteta. 

Ako zakupci ne planiraju koristiti zakupljene kapacitete, o tome su dužni obavijestiti Ministarstvo u roku od sedam dana od dana zaprimanja odluke o ranom upozorenju, čime gube pravo skladištenja plina u PSP-u Okoli te će otpustiti zakupljene kapacitete u korist formiranja strateških rezervi plina.​

Skladište se ne puni, to zabrinjava

Podzemno skladište plina Okoli sada je komercijalno dostupno, ali zakupci ga nisu počeli puniti zbog visoke cijene plina.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr