Talijanski grad Bologna pokreće sustav društvenog kreditnog ocjenjivanja, nazvan ‘pametni novčanik građana’, po uzoru na kineski social credit system, pišu novine Corriere di Bologna.

Prema tom tekstu, građani koji se odluče ući u projekt (sudjelovanje je još uvijek dobrovoljno), dobivat će digitalne bodove za ‘dobro ponašanje’, poput recikliranja, a te će bodove moći koristiti za kupovinu i razne popuste.

– Građani će dobivati nagrade ako recikliraju, koriste javni prijevoz, ako dobro upravljaju potrošnjom energije ili ako nisu kažnjavani – nabrajao je vijećnik Massimo Bugani.

Za sad, bolonjski društveni kreditni sustav će se razlikovati od onog u Kini na dva načina. Prvi smo već spomenuli, a to je da je trenutno sudjelovanje u ‘kreditnom sistemu’ na dobrovoljnoj bazi, a drugi je da se građani neće biti kažnjeni za svoje loše ponašanje, tj. neće dobivati negativne bodove ako malo zastrane, recimo pojačaju grijanje za dva stupnja ili bace plastičnu bocu u papir.

Iako je sustav dobrovoljan, radi se o veoma skliskom terenu jer zahtjeva korištenje digitalnog ID-a.

Primarni način implementacije društvenog kreditnog sistema je korištenje digitalnog ID-a povezanog s bankom i nekakvim sustavom nadzora kako bi se moglo pratiti tko na što troši, koliko štedi i slično, a to već lijepo sliči na Kinu.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr