BRUXELLES, 17. svibnja 2016. – Prema najavama u ovom tjednu očekuje se da će Europska komisija objaviti specifične ekonomske preporuke za zemlje članice, koje se temelje na ocjeni nacionalnih programa reformi i programa stabilnost za zemlje eurozone, odnosno programa konvergencije za zemlje koje nemaju zajedničku valutu.

Hrvatska je u ožujku izbjegla pokretanje korektivnog postupka zbog prekomjernih makroekonomskih neravnoteža te najavila da će u svibnju ponovno razmotriti svoju ocjenu kako bi u obzir uzela razinu ambicioznosti njihovih nacionalnih reformskih programa, koje su morale predati do kraja travnja.

Podsjećamo, hrvatska vlada donijela je 28. travnja Nacionalni plan reformi i program konvergencije za razdoblje 2016.-2019.  Nacionalni program reformi sadrži 60 mjera u četiri područja – makroekonomska stabilnost i fiskalna održivost, olakšavanje uvjeta poslovanja i bolja investicijska klima, učinkovitost i transparentnost javnog sektora te bolje obrazovanje za tržište rada.

EU objava ekonomskih preporuka 001

Stručnjaci Komisije su već ranije u neformalnim razgovorima ocijenili taj plan “ambicioznim”, ističući da je sada najvažnija njegova puna provedba.
Komisija je u veljači objavila izvješća o ekonomskim i socijalnim izazovima u zemljama članicama te dubinske analize makroekonomskih neravnoteža. Kao glavne izazove za Hrvatsku istaknula je visoku razinu zaduženosti, visoku stopu nezaposlenosti, slabu i rascjepkanu javnu upravu, visoki dug korporativnog sektora i strukturne slabosti u obrazovnom sustavu i sustavu socijalne zaštite.
Prema neformalnim najavama i s obzirom da se hrvatski program reformi ocjenjuje ambicioznim, ne treba očekivati nikakvo pokretanje korektivnih postupka.
Cijeli taj postupak dio je Europskog semestra, godišnjeg ciklusa usklađivanja ekonomskih politika zemalja članica. Komisija svake godine provodi podrobnu analizu planova proračunskih, makroekonomskih i strukturnih reformi država članica te državama članicama pojedinačno dostavlja preporuke za sljedećih 12 do 18 mjeseci. 
 

IZVOR: HINA/Press