Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj i budućoj suradnji ITU-a i HAKOM-a, a direktor ITU-a ovom je prigodom zahvalio na podršci koju HAKOM, kao predstavnik Republike Hrvatske, pruža ITU-u,  posebno u svezi održavanja regulatornih skupova na svjetskoj razini. 

Sastanak predstavnika HAKOM-a dr. sc. Dražena Lučića s direktorom ITU-D, gospodinom Brahima Sanouom

ZAGREB, 16. svibnja 2016. – Predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a), dr. sc. Dražen Lučić, sudjelovao je proteklog tjedna na Globalnom simpoziju regulatora (Global Symposium for Regulators – GSR), održanom u Sharm El Sheikhu, u Egiptu. Na marginama ovog događaja, koji je okupio oko tisuću predstavnika regulatornih tijela, međunarodnih institucija i udruženja, državnih institucija, akademske zajednice i gospodarstva te predstavnika medija sa svih kontinenata, održan je i jednosatni sastanak predsjednika hrvatskog regulatornog tijela i jednog od čelnika Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU-a), gospodina Brahime Sanoua, direktora ITU-ove divizije za telekomunikacijski razvoj (ITU Telecommunication Development Sector – ITU-D).

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj i budućoj suradnji ITU-a i HAKOM-a, a direktor ITU-D i ovom je prigodom istaknuo izvrsnu suradnju s hrvatskim nacionalnim regulatornim tijelom te je zahvalio na podršci koju HAKOM kao predstavnik Republike Hrvatske pruža ITU-u,  posebno u svezi organizacije i održavanja regulatornih skupova na svjetskoj razini (GSR, WRC, WTDC, PP,…) te, među ostalim,  i Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u. Također, vođeni su razgovori o budućoj suradnji s naglaskom na Svjetski simpozij regulatora GSR17 i Svjetsku konferenciju o razvoju telekomunikacija WTDC 2017, te je istaknut prilog HAKOM-a temama kao što su kibernetička sigurnost, NN, IoT, M2M, međunarodni roaming i društveno korisne aplikacije.

I ovaj susret predsjednik HAKOM-a, dr. sc. Dražen Lučić, iskoristio je za još jednom ukazati na probleme s kojima je suočena hrvatska strana u odnosu na smetnje koje dolaze iz susjedne Italije, ali i za zahvaliti na podršci i povjerenju koju je ova međunarodna organizacija pružila hrvatskom regulatornom tijelu. Direktoru ITU-D, također je upućen poziv da sa svojim suradnicima posjeti Republiku Hrvatsku.
Službeni video prilog o održanom Globalnom simpoziju regulatora (GSR16) dostupan je na poveznici https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=6EfOFyr1wyA

IZVOR: HAKOM / Press