U Europskoj središnjoj banci (ECB) nastavljaju s projektom digitalnog eura, službene kriptovalute koja bi bila izdavana od strane središnjih monetarnih vlasti, a služila bi za razna digitalna plaćanja. Ta bi tehnologija trebala zaživjeti 2026. godine, a cilj je da se projektom “digitalizacije” eura ojača monetarni suverenitet i olakšaju digitalna plaćanja diljem Europske unije.

Sustav plaćanja digitalnim eurom bio bi besplatan, jednostavan i pristupačan svima i svugdje, najavio je u svibnju Fabio Panetta, član izvršnog odbora Europske središnje banke. ECB od prošle godine ima i radnu skupinu koja se bavi određivanjem prioriteta i traženja optimalnih tehničkih rješenja.

Amazon jedan od odabranih

Pet prvih odabranih partnera u projektu digitalnog eura su:

CaixaBank, španjolska financijska institucija, koja će izraditi sučelje za online plaćanja od jednog korisnika drugome (peer-to-peer). Sučelje za takva plaćanja, ali u offline okruženju, razvijat će francuska kompanija za digitalna plaćanja Worldline. Sučelje za plaćanja na prodajnom mjestu, koja inicira platitelj, izradit će bankovno udruženje EPI (European Payment Initiative), a za plaćanja inicirana od strane primatelja novca bit će zadužen talijanski Nexi. Naposlijetku, za izradu sučelja koje bi se koristilo u plaćanjima u e-trgovini odabran je jedini neeuropski partner na ovom projektu, Amazon.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay