U želji da stvore nova, dobro plaćena, radna mjesta, osiguraju izvore čiste energije i povećaju energetsku sigurnost, vlasti SAD-a najavile su značajno širenje ulaganja u vjetroelektrane na moru

Aktualna američka vlast, na čelu s predsjednikom Joeom Bidenom, nedavno je donijela veliki paket mjera koje bi trebale sniziti inflaciju, povećati investicije i osigurati nastavak rasta njihove ekonomije. U tim je mjerama i ponešto ekoloških inicijativa, poput poticaja na (isključivo američke) električne automobile, a u istom tonu ide i ovoga tjedna objavljena zasebna inicijativa – velika ulaganja u priobalne (offshore) vjetroelektrane.

I fiksne i plutajuće

Pod vodstvom federalnih vlasti, uz sudjelovanje ministarstava energije, unutarnjih poslova, trgovine i transporta, iz proračuna će se financirati istraživanje, razvoj i izgradnja priobalnih plutajućih vjetroelektrana ukupne snage čak 15 GW. Projekt bi trebao biti kompletiran do 2035. godine, a dovoljan je, kažu, da bi električnom energijom iz obnovljivog izvora, vjetra, mogao opskrbljivati više od 5 milijuna domova.

Ovaj plan nastavlja se na raniji cilj Bidenove administracije, koja je najavila do 2030. godine imati 30 GW instalirane snage u priobalnim vjetroelektranama, time opskrbljivati 10 milijuna domova i otvoriti čak 77 tisuća radnih mjesta u području “čiste” energije. No, s ovotjednim dodatkom, jasno je da se SAD neće oslanjati samo na konvencionalne morske vjetroelektrane, fiksirane za oceansko dno.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr