Fabio Panetta, član izvršnog odbora Europske središnje banke, govorio je o projektu digitalnog eura kao projekta koji će ojačati monetarni suverenitet i olakšati digitalna plaćanja diljem Europske unije

Hrvatska će, kao što znamo, prvoga dana 2023. godine uvesti euro kao službenu valutu i njome zamijeniti kunu. Kako sada stvari stoje, već tri godine nakon toga taj bi euro mogao dobiti i svojeg digitalnog “dvojnika”, stablecoin koji se razvija u Europskoj središnjoj banci (ECB). Digitalni euro omogućit će povećati stabilnost i neovisnost monetarnog sustava Europske unije te će povećati efikasnost sustava digitalnih plaćanja, najavio je to Fabio Panetta, član izvršnog odbora Europske središnje banke tijekom svojeg govora na Irskom nacionalnom sveučilištu (NCI) u Dublinu.

Digitalni će euro otvoriti mogućnost svima da koriste zajedničku valutu za isključivo digitalna plaćanja, bilo gdje, na lak i siguran način. Za razliku od kriptovaluta, koje imaju i špekulativnu narav, ova bi valuta bila izravno vezana za euro, kao svojevrsni stablecoin – iako je Panetta upozorio da čak i takvi coini mogu izgubiti svoje “sidro”, kao što se to dogodilo prošloga tjedna s TerraUSD-om.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay