Kinezi su u tišini razvili mrežu koja bi trebala omogućiti brže i jeftinije korištenje aplikacija za blockchain. No, na putu do globalne dominacije mogla bi se naći suočena s nekoliko ozbiljnih prepreka

Kineski predsjednik Xi Jinping želi da Kina iskoristi prednosti koje nudi tehnologija blockchaina. Još 2019. godine kineski je vođa istaknuo kako je blockchain ‘važan napredak na području nezavisne inovacije temeljnih tehnologija’.

Nakon toga je blockchain postao kineskim nacionalnim prioritetom, skupa s poluvodičima i drugim tehnologijama u kojima se ta država želi istaknuti.

Od tada su, bez puno publiciteta, gradili platformu za olakšavanje primjene tehnologije blockchaina u svakodnevnom poslovanju tvrtki. U prijevodu na engleski nazvana je Blockchain-based Service Network (BSN).

Tko stoji iza BSN-a?

Uz već spomenuti startup Red Date Technology, tu su entiteti povezani s kineskom vladom, poput Državnog informativnog centra, pod okriljem Povjerenstva za nacionalni razvoj i reformu. Uključen je i državni telekom operator China Mobile.

Izazov globalnog razvoja

Upravo ta povezanost s kineskim vlastima mogla bi biti među najvećim preprekama pri širenju poslovanja na globalnoj razini. Trenutno to pokušavaju riješiti razdvajanjem međunarodnog od poslovanja na domaćem kineskom tržištu.

Platforma za međunarodno tržište trebala bi se temeljiti na otvorenom računalnom kodu, kako bi ju mogli pregledati svi zainteresirani.

Također, problem bi mogao predstavljati i centralizirani ustroj BSN-a, nekompatibilan s općenito decentraliziranom prirodom blockchaina, piše CNBC.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay