Dok se Europska unija još oporavlja od teškog udarca koji joj je zadao nedavni odlazak Velike Britanije iz te zajednice naroda, već se mora suočiti s potencijalno mnogo ozbiljnijom krizom. Naime Europski parlament poručio je kako ni pod koju cijenu neće podržati aktualni prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO).

S obzirom na to da se još ni ne nazire kompromis oko ovog krucijalnog dokumenta koji određuje kako će se i na što trošiti europski proračun u idućih sedam godina, Europska bi se unija mogla prvi put suočiti s institucionalnom blokadom kakvu smo dosad gledali samo u SAD-u. Posljedice bi mogle biti krajnje ozbiljne, a mogle bi ugroziti i realizaciju postojećih projekata kao što su primjerice Zaželi ili Erasmus.

Kažu da je EP jedini parlament na svijetu koji se bavi izdacima, a da nema uvid u prihode.

‘Zato je došlo vrijeme da se okrenemo unutarnjim resursima. Zato treba na razini cijele Unije uvesti porez na digitalne divove, a zašto ne bismo uveli i porez na financijske usluge? Tim više što poreznim utajama godišnje gubimo sedam proračuna EU-a. – kaže José Manuel Fernández.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay