BRUXELLES, 6. travnja 2017. (Hina/AFP) – Francuska novinska agencija AFP pokrenut će u suradnji s talijanskom ANSA-om i njemačkom DPA novi internetski portal za priloge istraživačkih novinara o Europskoj uniji koji će se bazirati na principima podatkovnog novinarstva. 

European Data News Hub bit će pokrenut u lipnju a objavljivat će izvješća, klasične i interaktivne grafike, fotografije i video sadržaje na pet jezika, objavio je AFP u srijedu.

Pristup portalu bit će besplatan a sadržaj će se objavljivati na engleskom, francuskom, njemačkom, talijanskom i španjolskom jeziku.

Portal “ima za cilj informirati i potaknuti raspravu o događajima koji utječu na živote ljudi u Europi i širom svijeta, u rasponu od stanja okoliša do utjecaja migracija i nezaposlenosti”, poručuju iz AFP-a.

“Nakon pokretanja centra stručnjaci za istraživačko podatkovno novinarstvo i novinske agencije širom Europe biti će pozvani da se uključe u stvaranje istinske informativne podatkovne platforme”, navode iz AFP-a.

Tri novinske agencije distribuirat će sadržaj na svojim mrežama, koji bi time trebao dobiti pristup publici širom svijeta, uključujući novine, internetske portale, televizije i radio postaje.

Portal će dobiti bespovratnu pomoć Europske komisije ali će urednički biti potpuno neovisan.

(Hina)