Europarlamentarci su se tijekom saslušanja usredotočili na načine na koje se tehnologija može koristiti za otkrivanje prijevara koje je teško prepoznati, kao i na to kako bi tehnologija mogla otkriti sheme utaje i izbjegavanja poreza.

Pododbor za porezna pitanja Europskog parlamenta održao je u utorak, 25. svibnja, saslušanje tijekom kojeg su stručnjaci predstavili poduzete i buduće korake u vezi korištenja tehnologije u borbi protiv poreznih prijevara.

Momchil Sabev, voditelj odjela Porezna uprava i borba protiv poreznih prijevara Europske komisije, predstavio je rad koji njegov ured obavlja kako bi pomogao nacionalnim poreznim tijelima da učinkovitije međusobno dijele podatke. Ustvrdio je da će objedinjavanje podataka koje svaka uprava prikuplja biti ključno i da tehnologija u tome može igrati važnu ulogu.

Stefka Dzhumalieva, voditeljica odjela Porezni sustavi i digitalno upravljanje iz Europske komisije, dodala je da njen ured od 2016. godine koristi blockchain za olakšavanje usklađenosti s poreznim propisima i borbu protiv poreznih prijevara.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay