Prijedlog dopune europske regulative vezane za kriptoimovinu mogao bi zabraniti trgovanje digitalnom imovinom koja ovisi o zahtjevnom procesu “proof of work” i samim time troši mnogo energije

Prilično kontroverzni prijedlog nadopune europske regulative Markets in Crypto-Assets (MiCA) nalazi se pred Europskim parlamentom, gdje će eurozastupnici glasati o njegovom prihvaćanju. U ovom se dokumentu nalazi i propis koji bi vrlo lako mogao biti prvi korak ka zabrani bitcoina ili ethereuma kakve danas poznajemo.

Sve zbog ekologije

Naime, u namjeri da učine kriptoindustriju ekološki prihvatljivijom, europski su zakonodavci namjerili zabraniti “proof of work” način rudarenja digitalne imovine, koji je energetski vrlo zahtjevan i doveo je do toga da se danas na rudarenje bitcoina, primjerice, troši električne energije kao što troši cijeli Tajland. Zabrana PoW rudarenja, ne treba to dodatno niti spominjati, značajno bi negativno utjecala na razvoj tržišta kriptovaluta, pogotovo bitcoina.

NADOPUNA: Prvo glasanje u Odboru za ekonomska i monetarna pitanja prijedlog regulative MiCA, onaj u kojem se spominje zabrana “proof of work” rudarenja – nije prošao. Zastupnici su većinom glasova odbili ovaj dodatak regulativi, pa stoga, barem za sada, rudarenje nije u opasnosti od zabrane na području Europske unije.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr