Regulatori Europske unije odlučili su velikim bankama u eurozoni dati do četiri godine vremena da uspostave zaštitne kapitalne mehanizme, kazao je u utorak neimenovani izvor za Reuters, a cilj je tih nastojanja smanjiti teret eventualnog spašavanja za porezne obveznike.
Banke će prema novim propisima morati izdati dostatan iznos duga koji će kupci u slučaju likvidacije banke otpisati i time apsorbirati gubitke.

Europski regulatori sada su uveli obvezujuće ciljeve za “35 do 40 velikih banaka”, kazao je izvor upoznat s postupkom, ne navodeći njihova imena.

Ta će skupina imati do četiri godine vremena da dosegnu propisane pokazatelje, napominje izvor, dodajući da će razdoblje tranzicije i konkretne zadaće biti utvrđeni za svaku banku pojedinačno.

“Neke su banke već dosegnule svoj cilj, neke će možda trebati samo dvije godine a neke su dobile rok od pune četiri godine”, dodaje.

Obveze su iskazane u konkretnim brojkama, pa tako udio bankovnog duga s nižim prioritetom naplate, koji je lakše otpisati, mora iznositi minimalno 12 posto.

Ta je udio manji no što je preporučila Europska agencija za banke (EBA), tražeći da on u slučaju velikih banaka iznosi 13,5 posto. Niži je i od onog koji je Jedinstveni odbor za likvidaciju (SRB) propisao za globalne, sistemski važne banke, odredivši da mora iznositi minimalno 13,5 posto.

Banke su se nadale da će regulatori neće utvrđivati tu dodatnu obvezu, jer bi im ona mogla dodatno povisiti troškove financiranja. Naime, obveznice s nižim prioritetom naplate skuplje su za izdavatelje jer podrazumijevaju veći rizik za kupce.

Cijeli članak možete pročitati na: hrportfolio.hr