U europske razvojne tvrtke prošle se godine uložila 121 milijarda dolara što je gotovo tri puta više od vrijednosti kapitala prikupljenog 2020.

Za globalne startupe 2021. bila je godina rušenja povijesnih rekorda. U tih 365 dana ukupna vrijednost prikupljenih investicija u njihovo poslovanje premašila je 156 milijardi dolara, 170 gradova svijeta dom je makar jednog startup jednoroga, a svakog dana na svijetu ih se stvori najmanje dva. Usporedbe radi, kad je 2013. terminom ‘jednorog’ investitorica Aileen Lee opisala startupe čija će vrijednost premašiti milijardu dolara, na svijetu ih je bilo svega 39 i postojala je statistička šansa od 0,00006 posto da će se otvoreni startup moći pohvaliti tom titulom.

U tom je rastu s najvećim udjelom sudjelovalo europsko tržište koje je postala najbrže rastuća regija za ulaganja fondova rizičnog kapitala (VC). Točnije, kako prenosi portal 150sec., izvješće VC fonda Atomico, pokazalo je da se u europske razvojne tvrtke uložila 121 milijarda dolara što je gotovo tri puta više od vrijednosti kapitala prikupljenog 2020.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media