Iako su objavljeni tek najosnovniji podaci iz popisa stanovništva 2021., u Hrvatskoj već zvone svi alarmi. Manje nas je od 4 milijuna, iseljavamo, smanjuje se broj kućanstava…

Zabrinjavajuće trendove u Hrvatskoj, s osvrtom na Dubrovnik i ostatak Dubrovačko-neretvanske županije, komentirao nam je povijesni demograf, doc.dr. sc. Marinko Marić, nastavnik na Sveučilištu u Dubrovniku. Dubrovački znanstvenik dijeli pesimizam kolega:

– Svaki nam je popis sve gori, a ovo međupopisno razdoblje je najlošije dosad. Ima nas oko 10 posto manje nego 2011., što zvoni na uzbunu. A jučer smo zapravo doznali tek preliminarne podatke Državnog zavoda za statistiku, kroz tri glavne stavke, broj stanovnika, kućanstava i stambenih jedinica. Bojim se da će podaci čija se objava tek očekuje, primjerice spolna i dobna struktura stanovništva, biti još pogubniji. Stara smo nacija, a bit ćemo sve stariji zato što se aktualne migracije odnose na mlade u fertilnoj dobi koji bi trebali biti nositelji demografske obnove. Od novog vala iseljenika od 250 do 280 tisuća su ljudi u dobi od 25 do 40 godina. Rijetko će odseliti neki šezdesetogodišnjak ili sedamdesetogodišnjak – kaže dr. Marinko Marić i nastavlja:

– Da, najbolji smo po količini stanova, ali to ne znači demografski napredak, već tek ukazuje na malo bolji standard od prosjeka, platežnu moć i usmjerenost turizmu. Mnogi na našem području imaju dva, tri i više stanova, posebno otkako je privatno iznajmljivanje doživjelo uzlet. Stanovi se kupuju i preuređuju u apartmane za afitavanje, a ne za stanovanje, što potvrđuje i pad broja kućanstava – komentirao je dr. Marić podatak iz popisa stanovništva RH prema kojemu je Dubrovačko-neretvanska županija rekorder po broju stanova. 

Cijeli članak možete pročitati na: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay