ALARMANTNO visoke stope inflacije šire se SAD-om i EU. Prema najnovijim informacijama, cijene u SAD-u narasle su 7% na godišnjoj razini, a i u eurozoni je inflacija prešla 5%. Ministar financija Zdravko Marić priznao je da je i inflacija u Hrvatskoj vjerojatno probila granicu od 5% rasta na godišnjoj razini, a točne informacije će objaviti Državni zavod za statistiku sljedeći tjedan. 

Što je uopće inflacija?

Inflacija smanjuje kupovnu moć plaće. Za istu plaću može se kupiti sve manje hrane, goriva, struje i drugih svakodnevnih potrepština. Plaća radnika zadana je ugovorom o radu, a kako inflacija raste, tako ta plaća vrijedi sve manje.

Kako je inflacija tehnički pad vrijednosti novca, da bi se sačuvala stvarna kupovna moć plaće, tj. kako bi se mogla kupiti ista količina proizvoda i usluga, potrebno je iz mjeseca u mjesec podizati plaću u skladu s rastom inflacije.

Koristite zamjenske proizvode

Mnogi proizvodi imaju svoje jeftinije varijante. Primjer koji se često koristi u fakultetskim udžbenicima su maslac i margarin. Jedna od opcija je zamjena maslaca margarinom.

Umjesto gaziranih sokova, može se piti obična voda. Fizičke knjige tvrdog uveza mogu se zamijeniti za puno jeftinije e-knjige. Umjesto skupe ribe poput lososa, može se kupiti oslić. Izbor različitih proizvoda u 21. stoljeću zaista je velik i lako se može pronaći zamjenski proizvod za većinu stvari.

Iako na prvi pogled zvuči kao nešto banalno, razlog za to su različite cjenovne elastičnosti potražnje među proizvodima. Potražnja, tj. kupnja određenog proizvoda pada kako mu raste cijena. Neki su proizvodi osjetljiviji na rast cijene pa se puno manje kupuju kada raste cijena, a neki su manje osjetljivi pa je pad kupnje kod rasta cijene neznatan.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay