Oštro podizanje kamatnih stopa počelo se osjećati i na tržištu nekretnina nakon desetljeća dostupnih i povoljnih kredita. Europska središnja banka (ESB) upozorila je, naime, da bi cijene stambenog prostora u eurozoni mogle doživjeti strmoglavi pad jer stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima

Unatrag nekoliko godina cijene novih stanova, ali i starogradnje u Hrvatskoj, pa tako i u Europi, rastu solidnim stopama. Posljednje tri godine utjecaj na taj rast imale su i pandemija i inflacija, ali i rast cijena građevinskog materijala uslijed problema u opskrbnim lancima. Posljednjih 10-15 godina obilježeno je razdobljem povijesno niskih kamatnih stopa te posljedičnog rasta vrijednosti poslovnih i stambenih nekretnina.

Pred tržištem nekretnina je novi ciklus u kojem će vrijediti neka drugačija pravila, a sve zbog dizanja kamatnih stopa, kažu stručnjaci. Proteklih dana svjedočili smo trendu korekcija na nekim tržištima Europske unije, a stručnjaci procjenjuju da će se on nastaviti i u sljedećem razdoblju unutar cijelog EU-a.

Čeka li Europu doista strmoglavi pad cijena nekretnina te hoće li se i u kojoj mjeri to odraziti na hrvatsko tržište, provjerili smo u razgovoru s domaćim stručnjacima za nekretnine – Vedranom Likan, Borom Vujovićem i Martinom Naletilić.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr