LUXEMBOURG/ZAGREB, 8. studenoga 2016. (Hina) – Promet u maloprodaji 28-člane Europske unije (EU) u rujnu je ponovno oslabio na mjesečnoj razini, drugi mjesec zaredom, dok je na godišnjoj razini nastavljen trend rasta, pokazuju podaci Eurostata.

Trgovina na malo u eurozoni u rujnu je na mjesečnoj razini pala za 0,1 posto, dok je u Europskoj uniji porasla 0,3 posto, pokazuju podaci Eurostata. Na godišnjoj razini u eurozoni obujam trgovine na malo porastao je 2,9 posto, a u cijeloj Uniji 3,7 posto.

Na mjesečnoj razini u eurozoni je prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda smanjena 0,6 posto, dok je prodaja goriva ostala nepromijenjena, a prodaja neprehrambenih proizvoda porasla je 0,1 posto.

U cijeloj Europskoj uniji prodaja goriva i neprehrambenih proizvoda u istom razdoblju porasla je 0,4 posto dok je prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda ostala na istoj razini.

Među članicama EU za koje je Eurostat pribavio podatke trgovina na malo na mjesečnoj razini najviše je porasla u Velikoj Britaniji, za dva posto. Slijede Rumunjska s 1,7 posto, Malta s 1,1 posto i Irska s 0,9 posto.

Najveći pad zabilježen je u Portugalu (2,2 posto), Belgiji, Latviji, Danskoj i Poljskoj (po 0,7 posto).

Na godišnjoj razini u 19 članica eurozone i u cijeloj Uniji prodaja goriva porasla je 5,3 posto. Prodaja neprehrambenih proizvoda u eurozoni porasla je četiri posto, a u EU 4,9 posto. Prodaja hrane, pića i duhana porasla je 1,6 posto u eurozoni i 2,3 posto u cijeloj Uniji.

Najveći porast maloprodaje na godišnjoj razini zabilježen u Rumunjskoj (12%), Irskoj (8%) te Poljskoj i Velikoj Britaniji (po 6,3%).

U tri države maloprodaja je na godišnjoj razini u padu: u Luksemburgu za 11,8 posto, u Bugarskoj za 2,5 posto i u Sloveniji 0,4 posto.

Izvor: EUROSTAT/ HINA/ banka.hr/

promet-u-maloprodaji-001