LUXEMBOURG/ZAGREB – Otprilike svaki šesti nezaposleni u Europskoj uniji (EU) pronašao je posao u prva tri mjeseca ove godine, pokazuju najnoviji podaci europskog statističkog ureda, koji ukazuju na nešto sporiji tempo zapošljavanja u odnosu na prethodno tromjesečje.

Posao je na razini EU u prvom tromjesečju pronašlo 15,4 posto nezaposlenih iz prethodnog tromjesečja odnosno njih 3 milijuna, utvrdili su u Eurostatu. Time je tempo zapošljavanja usporio u odnosu na četvrto tromjesečje lani, kada je posao uspjelo pronaći 18 posto nezaposlenih ili njih 3,5 milijuna.

Na početku ove godine 65,7 posto nezaposlenih iz razdoblja od listopada do prosinca 2015. odnosno njih 13 milijuna ostalo je nezaposleno, a 18,9 posto ili 3,7 milijuna prešlo je u status ekonomski neaktivnog stanovništva, utvrdio je Eurostat. U tome je razdoblju u EU, pak, bilo zaposleno 169,7 milijuna ljudi.

Izvješće se temelji na anketi radne snage EU i ne uključuje podatke za Njemačku i Belgiju, kojima europski statistički ured nije raspolagao.

EUROSTAT: Svaki šesti nezaposleni u EU našao posao na početku 2016.

Među 26 zemalja članica čijim je podacima za prvo tromjesečje 2016. Eurostat raspolagao, Danska je prednjačila najsnažnijim tempom zapošljavanja. Tako je svaki treći nezaposleni u toj zemlji – ili 30,3 posto njih – našao posao u prva tri mjeseca ove godine. Slijedi Švedska gdje je posao našlo 22,5 posto nezaposlenih te Austrija s odgovarajućim udjelom od 22,3 posto.

U Hrvatskoj je posao u prvom tromjesečju 2016. pronašlo 13 posto nezaposlenih, dok ih je nezaposleno u odnosu na prethodno tromjesečje ostalo 62,5 posto, a u status ekonomski neaktivnog stanovništva prešlo 24,5 posto.

I u većini ostalih europskih zemlja su se udjeli onih koji su ostali nezaposleni u odnosu na prethodno tromjesečje kretali oko 60 posto.

Viši su udio nezaposlenih koji su prešli u status neaktivnog stanovništva u prvom tromjesečju 2016. od Hrvatske zabilježile Italija, od 37,1 posto i Nizozemska, od 28,4 posto.

A kod zapošljavanja najlošiji su podaci bili za Bugarsku, Grčku i Rumunjsku gdje je svega 3,2 posto, 4,3 posto odnosno 5,3 posto nezaposlenih našlo posao u odnosu na tromjesečje ranije, dok ih je nezaposleno ostalo 82,3 posto u Bugarskoj, 94,6 posto u Grčkoj i 80 posto u Rumunjskoj.

IZVOR: Hina