TOKIO – Na većini azijskih burzi na početku tjedna najvažniji indeksi su oslabili zbog zabrinutosti investitora od mogućeg podizanja kamatnih stopa u SAD-u do kraja godine, dok upravo to tečaju dolara na deviznim tržištima daje vjetar u leđa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica izuzev japanskih oko 7,30 sati bio je u minusu 0,7 posto. Većina indeksa bila je u blagom minusu, pri čemu šangajski burzovni indeks za 0,07 posto, južnokorejski 0,22 posto, a hongkonški za 0,38 posto.

Tokijski Nikkei indeks odupire se općenito negativnom trendu na burzama u Aziji te je u plusu 2,2 posto, poduprt slabljenjem tečaja jena prema dolaru, što ide u korist jačanja izvoznih aktivnosti japanskih kompanija.

Dolar na deviznim tržištima dobio vjetar u leđa

Mogućnost podizanja kamatnih stopa u SAD-u u ovoj godini postaje sve realnijom u zadnjih nekoliko mjeseci, budući američko gospodarstvo pokazuje nastavak umjerenih stopa rasta, kao i kontinuirani rast zaposlenosti, što je potvrdila i predsjednica Feda Janet Yellen u svom govoru u petak u Jackson Holeu na godišnjem simpoziju središnjih bankara.

Istodobno, američki dolar na globalnim deviznim tržištima imao je snažan početak tjedna, poduprt pozitivnim ocjenama Yellen o američkom gospodarstvu, koji je rezultirao jačanjem očekivanja kod investitora o skorašnjem podizanju kamatnih stopa u SAD-u, drugom u proteklih godinu dana.

Tečaj dolara u ponedjeljak ujutro ojačao je 0,4 posto prema jenu, na 102,24 jena, najvišu razinu od 12. kolovoza. Tečaj eura, pak, stagnira na 1,1202 dolara.
Dolarov indeks, koji prati kretanje američkog dolara prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta, blago je oslabio na 95,519 bodova. Tijekom jutrošnjeg trgovanja na azijskim deviznim tržištima, međutim, dosegnuo je i 95.608 bodova, najvišu razinu od 16. kolovoza.

Yellen u svom govoru u petak u Jackson Holeu nije jasno dala do znanja da će kamatne stope odmah porasti, već je poručila da se američko gospodarstvo bliži ciljevima Feda, a to su puna zaposlenosti i cjenovna stabilnost te da podizanje kamatnih stopa treba biti postupno.

No, dolaru su vjetar u leđa dale poruke potpredsjednika Feda Stanleya Fischera, koji je za CNBC izjavio da je i dalje aktualno povećanje kamatnih stopa do kraja godine. Dodao je i da će na odluku Feda o kamatnim stopama utjecati izvješće o zaposlenosti u SAD-u u kolovozu, koje će biti objavljeno u petak.

“I dok će još jedno Fedovo podizanje kamatnih stopa vjerojatno uzrokovati konsternaciju na investicijskim tržištima, ne vidim isti stupanj neizvjesnosti koji smo imali u prosincu, kod prvog podizanja kamatnih stopa u SAD-u, nakon 10 godina ere jeftinog novca. Očito je iz Fedova djelovanja ove godine da su svjesni globalnih rizika, utjecaja njihovih poteza na te rizike i bilo kakvog potencijalnog negativnog utjecaja na američko gospodarstvo, kao i utjecaja od rasta tečaja dolara i da rade na tome da ponešto od toga riješi”, kaže Shane Oliver, strateg pri AMP Capital Sydneyu.

IZVOR: Hina/Reuters