Tri fonda namijenjena su jačanju ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije

Europski parlament u srijedu je odobrio tri fonda EU-a s ukupnim iznosom od 243 milijarde eura za jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije.

Takozvani „kohezijski paket” obuhvaća cilj „Europska teritorijalna suradnja” (Interreg), Europski fond za regionalni razvoj i Kohezijski fond, kao i Uredbu o zajedničkim odredbama kojom su uređeni regionalni, kohezijski i socijalni fondovi EU-a u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju.

Sve tri uredbe, izvijestili su iz EP-a, objavit će se u Službenom listu Europske unije 30. lipnja i stupiti na snagu sljedećeg dana.

U skladu s novom Uredbom o zajedničkim odredbama, Interreg te Regionalni i kohezijski fond bit će obvezni usmjerit će najmanje 30 posto svojih sredstava na djelovanje u području klime, kružno gospodarstvo te na ulaganja u održivi rast i radna mjesta. Predviđene su i posebne mjere za mala i srednja poduzeća te najudaljenije regije.

Države članice će kao uvjet za dobivanje sredstava EU-a morati poštovati Povelju EU-a o temeljnim pravima, UN-ove ciljeve održivog razvoja i Pariški klimatski sporazum te promicati rodnu ravnopravnost i boriti se protiv diskriminacije.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay