Ti stanovi masovno se iznamljuju turistima, oni se prenamjenjuju u poslovne prostore te se njima mešetari bez adekvatne provjere.

Na papiru zvuči korektno, no sve to vrijedi ako država ulovi neposlušne, što je gotovo nemoguće. Da je tome tako potvrđuju i brojke: službeno niti jedan od preko 5000 kupaca POS-ovih stanova isti nije iznajmio, ali Državni inspektorat za te stanove i provjeru istih nije nadležan. Inspekcija na terenu ne postoji, a po svemu sudeći neće je ni biti.

Primjerice, na Brodarici su izgrađena 384 POS-ova stana, istodobno, na internetskim stranicama moguće je primjerice pronaći apartmane Lucija, s četiri zvijezdice, koji se nalaze baš u ovom kompleksu. Cijena noćenja za tjedan dana u sezoni iznosi oko sedam tisuća kuna.

U Makarskoj, od dvadesetak apartmana u njihovim POS-ovim stanovima koji imaju pogled na more ističe se apartman Anda u kojem ćete sedam dana u srpnju platiti nešto više od šest tisuća kuna.

Ništa bolje nije niti u Šibeniku, tamo je u ulici bana Josipa Jelačića 25 i 23 na Šubićevcu smješteno cijelo POS-ovo naselje, a njih na stotine nudi se u sezoni turistima u najam.

U Splitu se pak nalazi turistički kompleks POS Kila, a apartmana koji se nude turistima u sezoni ne manjka. Štoviše, puni su tijekom cijeloga ljeta.

Cijeli članak možete pročitati na: dnevno.hr

Foto: Pixabay