Nekad su se krediti oglašavali na banderama, u oglasnicima, putem letaka koji su se ostavljali na automobilima ili u poštanskim sandučićima. Danas je sve na internetu, oglasi samo iskaču.

“Imate li financijske probleme i odmah Vam je potreban novac? Došli ste na pravo mjesto jer brzepozajmice.com nude upravo ono što Vam je u ovom trenutku potrebno”, tako klijente poziva brzepozajmice.com.

Osim već poznate finske online banke Ferratum, koja je danas prisutna u 25 zemalja, brzi novac nude brojni kreditni posrednici i portali: brzikredit.com, zajam.hr, brzizajmovi.com, brzikrediti.eu, onlinekredit.com.hr, najbrzikredit.com…

Na posudbu se uglavnom daju mali iznosi, do desetak tisuća kuna, te na kratki rok, do godinu dana. Novac sjeda na račun u roku od 24 sata, bez obzira na kreditnu sposobnost.

Što ako nešto krene po zlu, ako se klijent predomisli ili želi prije otplatiti dug? Tko ih nadzire?

Pozivajući se na Zakon o kreditnim institucijama, u HNB-u ističu kako pod njihov nadzor potpadaju sve institucije koje pružaju bankovne usluge na području Hrvatske.

U Ministarstvu gospodarstva, pak, postoji odjel za zaštitu potrošača, a u slučaju financijskih usluga putem interneta oslanja se na podršku Hanfe i HNB-a. Međutim, onaj tko zatreba pomoć, pogotovo u slučaju tvrtki registriranih izvan Hrvatske, morat će provesti mnogo vremena telefonirajući. Na svojim stranicama Ministarstvo gospodarstva potrošače informira kako su zaštićeni pravilima EU, a to, primjerice, znači da se u slučaju potrebe mogu i povući iz ugovornog odnosa.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay