Novi problemi čekaju one s mnogo kunskih novčanica koje treba promijeniti u euro jer će se od prvog siječnja 2023. svaka gotovinska transakcija iznad 10.000 eura prijavljivati Uredu za sprječavanje pranja novca, dok je trenutačno taj prag postavljen na 200.000 i više kuna kuna, što je 26.544 eura.

Predviđeno je to izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, koje su od prošlog petka na javnom savjetovanju, a nakon toga će u hitnu saborsku proceduru.

Poklopilo se to mijenjanje zakona s uhićenjima vezanim za aferu oko plina u Ini, kada se na bankovnim računima umirovljenika čija su zanimacija masline našlo pospremljeno gotovo pola milijarde kuna, a u obrazloženju promjena zakona navodi se da je Vlada prihvatila preporuke iz izvješća MONEYVAL-a da se taj prag ujednači s pragom od 75 tisuća kuna za plaćanja i naplatu u gotovini prilikom obavljanja registrirane djelatnosti, odnosno pravilom da se sva plaćanja iznad 75 tisuća kuna moraju obavljati bezgotovinski, odnosno preko računa.

Za virtualnu imovinu limiti za dubinsku analizu su još manji i postavljaju se na 1000 eura za prijenos virtualne imovine, a moraju je pri svakoj transakciji iznad 2000 eura provoditi i ovlašteni mjenjači, osobe koje se bave prometom plemenitih metala i dragoga kamenja, trgovinom umjetničkim djelima i antikvitetima, a uz to su dužni utvrditi i provjeriti identitet stranke i prikupiti podatke o njoj. Posrednici u prometu nekretninama od iduće će godine dubinsku analizu provoditi i za kupca i za prodavatelja nekretnine.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay