Europski parlament usvojio je u srijedu prijedlog direktive o minimalnoj plaći, kojom se promiče primjerenost zakonom propisanih minimalnih plaća kako bi se pomoglo u postizanju ‘pristojnih uvjeta rada i života za europske radnike’

Zemlje Europske unije dosad su imale različite pristupe u reguliranju najniže zagarantirane plaće. Minimalna plaća zakonom je propisana u 21 državi Europske unije, a u šest članica utvrđena je kolektivnim ugovorima. Njezina visina znatno se razlikuje od zemlje do zemlje, ovisno o razvijenosti, životnom standardu i socijalnoj osjetljivosti. Prema posljednjim podacima Eurostata, bruto minimalac se kreće od 332 eura u Bugarskoj do 2257 eura u Luksemburgu, a Hrvatska se sa 624 eura nalazi pri dnu europske ljestvice.

Direktiva sadrži kriterije koje bi države članice trebale uzeti u obzir prilikom utvrđivanja zakonskih minimalnih plaća. Kriteriji uključuju kupovnu moć, opću razinu plaća i njihovu raspodjelu, stopu rasta plaća i trendove produktivnosti.

U direktivu su ugrađeni zahtjevi sindikata o indikativnim referentnim vrijednostima kao smjernicama za zakonom propisane minimalne plaće. Prema tim smjernicama, minimalna plaća ne bi smjela biti niža od 60 posto medijalne, odnosno 50 posto prosječne plaće u pojedinoj zemlji.

Prema navedenim kriterijima, hrvatski minimalac trebao bi iznositi najmanje 5246 kuna (696,3 eura) bruto s obzirom na to da je u lipnju prosječna bruto plaća iznosila 10.492 kune (1392,5 eura), a medijalna bruto plaća 8562 kune (1136,4 eura).

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay