Predstavljene studije koje bi nas trebale učiniti izvoznicom energije iz OIE.

Iako se često može čuti u javnosti da Hrvatska dosta kaska za razvijenim zemljama po pitanju ulaganja u obnovljive izvore energije, činjenice su ipak drukčije i pokazuju da je naša zemlja zapravo jedan od lidera Europske unije, a posljedično i svijeta, po udjelu korištenja obnovljivih izvora, kako ukupne energije, tako još više same električne energije.

Podaci Eurostata pokazuju da Hrvatska ima trenutno 28,5 posto udjela obnovljive energije u ukupnoj potrošnji, a po pitanju električne energije se to penje na 50 posto, uglavnom zahvaljujući značajnim kapacitetima u hidroelektranama.

Analiza stanja
Time smo dobrano premašili EU ciljeve iz strategije 20-20-20 koja je predvidjela da zemlje članice do 2020. moraju imati petinu udjela OIE u ukupnoj potrošnji energije, uz plan da se ukupna potrošnja energije smanji za 20 posto.

Iako je Europska komisija pod smanjenjem potrošnje energije na umu imala, prije svega, učinkovitije uređaje i rasvjetu, Hrvatska je, nažalost, smanjila potrošnju električne energije i plina u 10 godina za taj postotak zbog propasti industrije i smanjenje proizvodnje.

U utorak je u Zagrebu predstavljena studija “Vodič za razvoj i provedbu projekata obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj” i “Akcijski plan za potrebna pojačanja elektroenergetske mreže u cilju integracije obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj”.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay