Vječna priča o hrvatskom strateškom geopolitičkom položaju od socijalizma do danas samo je malo inovirana – riječka luka kao svojevrsni europski hot-spot za robu s Dalekog istoka sad je samo dopunjena energetskom i ljudskom/turističkom komponentom uz ‘logističku‘ IT podršku

Kamo ide Hrvatska? Takvo sudbonosno pitanje ima samo posrednu uzročno-posljedičnu vezu s time što ovaj tekst nastaje u predvečerje izbora, a većina čitatelja pročitat će ga kad već bude poznata stranačka raspodjela saborskih mandata. Nije ovdje riječ o tome hoće li politika u idućem razdoblju – od nekoliko godina ili nekoliko mjeseci – skrenuti malo ulijevo ili udesno, već o pogledu iza obzora. Ovdje, naravno, prije svega u kontekstu poslovne scene.

Pa, kad se pogleda kroz malo jači vremenski dalekozor, što nas čeka za pet do deset godina, ili, preciznije, kamo želimo ići? Stranački predizborni programi na to pitanje ne daju odgovor. Njih zanima samo povećalo koje doseže najviše četiri godine. A i za taj ciklus od jednih do drugih izbora uglavnom daju obećanja, dok operativne modele uglavnom skrivaju, a ozbiljnije strategije i nemaju. Od nečega što ima bar strateške natruhe možemo se osloniti tek na službenu Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030., koja je donesena prije nešto više od tri godine. Taj dokument – o kojem smo pisali u fazi donošenja – spretno je predstavljen na stranici www.hrvatska2030.hr.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Image by 127071 from Pixabay