Cijena hrane u prosincu bila je za 0,9 posto manja u odnosu na studeni, ali je i dalje čak 23,1 posto veća u odnosu na prosinac 2020. godine.

Osim mliječnih proizvoda, vrijednosti svih podindeksa zabilježile su mjesečne padove, pri čemu su međunarodne cijene biljnih ulja i šećera značajno padale iz mjeseca u mjesec. 

FAO indeks cijena žitarica u prosincu je u prosjeku iznosio 140,5 bodova, što je 0,9 bodova (0,6 posto) manje u odnosu na studeni. Izvozne cijene pšenice pale su u prosincu zbog poboljšane ponude nakon žetve na južnoj hemisferi i usporavanja potražnje. Međutim, cijene kukuruza bile su čvršće, potkrijepljene snažnom potražnjom i zabrinutošću zbog trajne suhoće u Brazilu. Usprkos tome, cijene ječma su se lagano smanjile. Međunarodne cijene riže također su omekšale u prosincu, budući da se potražnja ponovno smanjila, a valute oslabile u odnosu na američki dolar kod raznih velikih dobavljača. 

Za 2021. kao cjelinu, FAO indeks cijena žitarica u prosjeku je iznosio 131,2 boda, što je 28,0 bodova (27,2 posto) više u odnosu na 2020. i najviši godišnji prosjek zabilježen od 2012. Godine 2021. cijene kukuruza i pšenice bile su 44,1 i 31,3 posto više od njihovih odgovarajućih prosjeka, uglavnom zbog velike potražnje i manje ponude, osobito među velikim izvoznicima pšenice.  Riža je bila jedina glavna žitarica koja je zabilježila pad cijena u 2021., a kotacije su pale u prosjeku 4,0 posto ispod razine iz 2020. godine. 

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media