Dužnosnici američkih Federalnih rezervi najavili su da će početi smanjivati kupovine američkih vrijednosnih papira do sredine studenoga, doznaje se iz sažetka sastanka održanog u rujnu, a koji je objavljen kasno sinoć po američkom vremenu

Sažetak sastanka pokazao je da članovi smatraju da je Fed blizu postizanja svojih ekonomskih ciljeva i uskoro bi mogli započeti normalizaciju politike smanjenjem tempa mjesečne kupnje imovine.

U procesu poznatom kao ‘smanjivanje’ (tapering), Fed bi polako smanjivao 120 milijardi dolara mjesečno pri kupnji obveznica. Zapisnici pokazuju da će središnja banka vjerojatno početi smanjivati ​​10 milijardi dolara mjesečno u trezorima i pet milijardi dolara mjesečno u hipotekarnim vrijednosnim papirima. Fed trenutno kupuje najmanje 80 milijardi dolara u trezorima i 40 milijardi dolara u MBS-u.

Ciljni datum dovršetka kupnje u slučaju prekida ne bi bila sredina 2022. godine.

Za ulagače to će biti ulazak u novi svijet u kojem Fed još uvijek pruža podršku, ali ne toliko kao prije. Iako to zvuči jednostavno, stvari bi se mogle zakomplicirati ako inflacija nastavi ići iznad očekivanja Feda.

Kraj ere

Sasvim je sigurno da će eri jeftinog novca uskoro doći kraj i u Europi.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay