Pojedinci iz Europske komisije upravo bi to željeli nametnuti kao neko novo rješenje za prevladavanje budućih energetskih kriza koje bi išlo u smjeru centralizacije, pozivajući se na navodni uspjeh zajedničke politike cijepljenja. Pri tom im izvrsno idu prilog političke i medijske optužbe protiv Rusije da je ona glavni krivac za nastalu energetsku krizu u Europi, a ne pogreške Bruxellesa u svojoj zelenoj agendi ili posljedice pandemije i globalnog nedostatka plina i nafte. Centralizacija svega ključnog u rukama nestabilnog Bruxellesa nikako nije rješenje – barem ne u energetici

Opskrbe ruskog ugljena Velikoj Britaniji gotovo su se utrostručile u prvoj polovici godine i približile su se razini prije krize 2019., a Rusija ostaje najveći dobavljač ugljena toj zemlji i kompenzira unutarnji pad tamošnje proizvodnje u kontekstu energetske krize. Zbog kratke transportne udaljenosti, ruski ugljen i dalje je izvan konkurencije, navodi medij Eadaily pozivajući se na statističko izvješće Odjela za ekonomska pitanja, energiju i industrijsku strategiju Ujedinjenog Kraljevstva za prvu polovicu godine.

Na ovom smo portalu već ranije pisali kako Rusija, usprkos „zelenoj agendi“ u EU i SAD-u pod Bidenovom administracijom nastavlja s jačanjem proizvodnje ugljena u svojoj zemlji, štoviše – država ga i subvencionira (Putin ne vjeruje u uspjeh globalne „zelene agende“ i ulaže u proizvodnju ugljena, Geopolitika News, 28. siječnja 2021.,pogledaj poveznicu).

Kako se sada čini Rusija je opet bila u pravu. Zeleni čistunci iz EU posljednjih mjeseci u čudu gledaju rast potražnje za ugljenom i njegovu najveću tržišnu cijenu u čitavoj povijesti – od 300 dolara po toni.

Cijeli članak možete pročitati na: geopolitika.news

Foto: Pixabay