U 20. stoljeću formiranje suparničkih blokova i ciljani financijski napadi prethodili su oba svjetska rata.

Budući da bi se globalna financijska stabilnost trebala smatrati javnim dobrom, mnoge međunarodne institucije posvećuju se uspostavljanju uvjeta za njezino održavanje. Međutim, geopolitički sukob često donosi promjenu u razmišljanju: odjednom nestabilnost postaje koristan alat za zaštitu vlastitih interesa u globalnom natjecanju nulte sume.

U našem trenutnom dobu trgovinskih ratova, prekograničnih opskrbnih lanaca i ograničenja pristupa ključnim tehnologijama, nazovimo to “geotehnopolitikom”, pojavljuje se novija verzija te stare dinamike razvoja događaja. Ako je povijest ikakav vodič, financijski rat je iza ugla.

U dvadesetom stoljeću, formiranje suparničkih blokova i povećanje ciljanih financijskih napada prethodili su oba svjetska rata. Kako su diplomatske napetosti eskalirale, svaka je strana pokušavala potkopati kapacitete druge strane financijskim ratom iscrpljivanja. Stoga je financijska mobilizacija prethodila vojnoj mobilizaciji uoči 1914.

Primjerice, tijekom Druge marokanske krize 1911., Francuska je odgovorila na njemačko raspoređivanje topovnjače u obalni grad Agadir organiziranjem brze rasprodaje njemačkih vrijednosnih papira, što je izazvalo financijsku paniku u Njemačkoj. Istodobno, Austro-Ugarska, čija su poduzeća željela iskoristiti francusko tržište kapitala, napustila je svog njemačkog saveznika i priklonila se Parizu.

Previranja pogađaju i burze. Ruski MOEX burzovni indeks potonuo je za više od 50% u godini nakon listopada 2021.; iako se počeo oporavljati u listopadu 2022., sada ponovno posustaje. Slično tome, kineski Shanghai Composite Index pao je za gotovo trećinu od rujna 2021. do kraja siječnja 2024. Od tada kineske vlasti interveniraju sve opsežnijim mjerama za suzbijanje špekulacija i zaustavljanje propasti. Situacija u Hong Kongu, ključnom financijskom posredniku između Kine i svijeta, izgleda još gore.

Te tržišne signale moglo bi se protumačiti kao financijsku presudu protiv Rusije i Kine. Uostalom, geopolitički Zapad izgleda dobro: japanski Nikkei, zajedno s europskim i američkim burzama, radi nesmetano, a nevolje s komercijalnim nekretninama nisu dovele do bilo kakvog oblika opće panike.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pexels.com – Photo by John Guccione