Preplitko tržište s kojeg je vrlo teško izaći u zadanim rokovima i dalje je glavna boljka domaće burze kada su strani ulagači u pitanju. Značajan rast hrvatskog burzovnog indeksa CROBEX u posljednjih godinu i pol, čak i u europskim okvirima, ipak nije motivirao strane ulagače da se aktivnije uključe. Doduše, to vrijedi i za domaće ulagače.

Podaci koje nam je pružilo Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) pokazuje da je u 2023. zabilježeno ukupno 14.898 aktivnih računa (na kojima je zabilježena barem jedna transakcija) domaćih fizičkih i stranih osoba što je 19 posto manje nego godinu ranije. Usporedba sa 2021. pokazuje da je broj aktivnih računa manji za još izraženijih 23 posto.

Što drži norveški div?

Ipak, najveći investitori na svijetu prisutni su na domaćem tržištu. Čuveni norveški državni investicijski fond NBIM (Norges Bank Investment Management) u koji se slijevaju prihodi od prodaje nafte i potom ulažu na burze u cijelom svijetu u Hrvatskoj ima četiri pozicije. Podatak za kraj prošle godine pokazuje kako NBIM u svom golemom portfelju vrijednom 1,4 bilijuna dolara ima i dionice Adrisa, Atlantica, Dalekovoda i Valamar Riviere. Valja naglasiti kako je udjel u Dalekovodu simboličan. Najveći udjel od 0,86 posto norveški investicijski div drži u turističkoj perjanici Valamaru. Vrijednost tog udjela u NBIM-ovom izvješću iznosi 5,6 milijuna dolara.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Image by DC Studio on Freepik