Srušena je rekordno najviša vrijednost bitcoina postavljena 2021., govore najnoviji podaci. U trenutku pisanja ovog teksta Bitcoin je premašio vrijednost od 68.791 američkog dolara.

– Vlada potpuno ludilo. Kada ljudi uoče da se negdje nešto događa kako postoji veliki rast, pod svaku cijenu žele sudjelovati u tom procesu. Svi se boje da neće propustiti nešto veliko – objasnio je Timo Lehes, suosnivač blockchain tvrtke Swarm.

Prethodni rekord bio je 68.789 američkih dolara i postignut je 10. studenoga 2021. godine.

Ukratko, do rasta bitcoina dovele su goleme investicije moćnih igrača na tržištu kapitala. Zašto baš sada ta ulaganja?

Komisija za vrijednosnice i burzu Sjedinjenih Američkih Država, glavno i nadzorno i regulatorno tijelo financijske industrije u SAD, prije nekoliko dana odobrilo je Bitcoin ETF-ove (vrsta investicijskog fonda koji je također burzovni proizvod, tj. njime se trguje na burzama) čime je praktički otvorila vrata institucionalnim investitorima da legalno sudjeluju u tržištu kriptovaluta. Izgledno je kako su takvu odluku anticipirali i veliki igrači.

No ono što bi trebala biti točka prijeloma točka, nakon koje će se rast vinuti u dosad za bitcoin nedoživljene sfere, jest skori “halving” ili “prepolovljenje”.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Image by Gerd Altmann from Pixabay