Financiranje startupova od strane fondova rizičnog kapitala palo je za više od polovice u prvom tromjesečju u odnosu na prethodnu godinu, što je jasan pokazatelj danaka koji je usporavanje tehnološke industrije uzelo na mlade tvrtke.

Američki startupi prikupili su 37 milijardi dolara od investitora rizičnog kapitala u prvom kvartalu ove godine, što je najmanji iznos u 13 uzastopnih kvartala, prema podacima istraživačke tvrtke PitchBook i Nacionalne udruge rizičnog kapitala. Ulagači su počeli opreznije razmišljati i manje ulagati, a tome smo razgovarali s domaćim ulagačima. 

– Očekivali smo promjenu na tržištu. Prema našim zapažanjima, situacija se samo ‘normalizira‘, budući da je razina transakcija još uvijek iznad razine 2019., pa čak i prilično usporediva s 2020. godinom. Isto je i s procjenama startupa, gdje su potonji prema statističkim podacima u prosjeku jako pali u odnosu na 2021. godinu, ali su i dalje na razini 2020. godine, ili možda nešto niže. Veće je pitanje jesmo li dosegli dno ili će i količine i vrijednosti nastaviti padati – rekao je za Lider Jure Mikuž, menadžer fonda South Central Ventures. 

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay