ZAGREB, 3. siječnja 2017. (Hina) – Ford je odustao od gradnje tvornice vrijedne 1,6 milijardi dolara u Meksiku i umjesto toga odlučio proširiti proizvodnju u svojoj tvornici u Michiganu, objavila je tvrtka u utorak.

Američki automobilski gigant potrošit će 700 milijuna na širenje tvornice u Flat Rocku.

Direktor Forda Mark Fields rekao je su tu odluku djelom donijeli zbog pada prodaje manjih automobila, a dijelom kao “izraz povjerenja” u politiku izabranog predsjednika Donalda Trumpa.

Trump je kritizirao i Ford i njegova konkurenta General Motors zbog proizvodnje nekih modela u Meksiku.

To ne znači da se Ford povlači iz Meksika, nego će proizvodnju modela Focus prebaciti u postojeću tvornicu u Hermosillu kako bi joj povećao profitabilnost.
Sadašnja verzija tog automobila proizvodi se u tvornici u Wayneu u Michiganu. Tamo će se prebaciti proizvodnja nova dva modela čime će se sačuvati 3500 radnih mjesta.
Tvornica vrijedna 1.6 milijardi dolara trebala se graditi u San Luis Potosiju u Meksiku, ali u Fordu sada kažu da će dio tog novca uložiti u Flat Rock gdje će se otvoriti 700 radnih mjesta u sektoru električnih automobila.

Meksički ministar gospodarstva rekao je da žali zbog te odluke, dodajući da mu je Ford zajamčio da će platiti sve troškove u slučaju otkazivanja gradnje tvornice.

Ranije u utorak Trump je na Twitteru kritizirao Generall Motors zbog proizvodnje automobila u Meksiku što mu omogućuje neplaćanje carine u SAD-u.

“General Motors bez plaćanja carine šalje modele Chevy Cruz iz Meksika u SAD. Radite ih u SAD-u ili platite carinu!”, rekao je Trump.

Automobili porizvedeni u Meksiku mogu se bescarinski uvoziti u SAD zahvaljujući Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA), jednom od ugovora koje je Trump napadao u predsjedničkoj kampanji jer dovodi do gubitka radnih mjesta u SAD-u.

(Hina)