NEW YORK, 4. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica znatno porasle, nastavljajući uspon od kraja prošle godine, pri čemu su među najvećim dobitnicama bile dionice tehnoloških divova Alphabeta i Facebooka.

Dow Jones ojačao je 0,60 posto, na 19.881 bod, dok je S&P 500 porastao 0,85 posto, na 2.257 bodova. Nasdaq indeks također je porastao 0,85 posto, na 5.429 bodova.

U prvom radnom danu u novoj godini na najvećoj svjetskoj burzi cijene su dionica nastavile uspon koji, uz kratkotrajne prekide, traje od 8. studenoga, kada je Donald Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću.

Ulagače potiče nada da će Trumpovi planovi o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje, ulaganjima u infrastrukturu i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima ubrzati rast gospodarstva.

“Tržište je i dalje u uzlaznom trendu koji traje od izbora Trumpa za predsjednika. A taj uspon zahvaljuje se očekivanjima da će se pojačati fiskalna potrošnja”, kaže Thomas Wilson, direktor u tvrtki Brinker Capital.

Međutim, kako se Dow Jones približava nikad dosegnutoj razini od 20.000 bodova, neki analitičari smatraju da su kratkoročno malo vjerojatni snažni dobici. Žele prvo vidjeti hoće li Kongres prihvatiti obećanja koje je Trump isticao tijekom predizborne kampanje.

“Novoizabrani predsjednik ne može samo mahati čarobnim štapićem. Morat će raditi s Kongresom, a dosad se pokazalo da se u Kongresu teško postižu dogovori”, kaže Warren West iz tvrtke Greentree Brokerage Services.

Među najvećim su dobitnicama jučer bile dionice tehnološkog i telekom sektora, kao što su Facebook, Alphabet i Verizon Communications, koje su poskupile između 1,5 i 2,2 posto.

Snažno je, 1,15 posto, porastao i S&P indeks energetskog sektora, premda su cijene nafte, nakon što su dotaknule najviše razine u 18 mjeseci, pale više od 2 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,49 posto, na rekordnih 7.177 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 4.899 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,12 posto, na 11.584 boda.

(Hina)