ZAGREB- U tijeku je priprema za izradu nove energetske strategije kojoj će osim smanjenja emisije stakleničkih plinova cilj biti povećanje sigurnosti opskrbe energijom i njena održivost, povećanje dostupnosti energije i smanjenje energetske ovisnosti, kazao je u petak državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić na forumu Dan energije u Hrvatskoj.

Pripreme za izradu strategije su u tijeku, a velik naglasak bit će na preslagivanju sustava u energetskom sektoru koji mora postati učinkovit i u službi građana i gospodarstva, rekao je Čikotić na skupu u organizaciji Hrvatskog energetskog društva (HED).

Uz izradu nove strategije, glavnim prioritetima energetske politike označio je reformu institucionalnog okvira u energetskom sektoru, profesionalizaciju upravljanja energetskim tvrtkama u državnom vlasništvu i promociju naprednih energetskim mreža.

Dodao je kako su sadašnja rascjepkanost nadležnosti i nejasne odgovornosti prepreke poduzetnicima i uzrok frustracija korisnika. “Zato se kreće u spajanje pojedinih agencija i institucija vezanih uz energetiku s ciljem stvaranja jednog mjesta koje će biti žarište energetskog promišljanja i generator provedbe novih i naprednih ideja u energetskom sektoru”, kazao je.

Reforma energetskog sektora, kako je naveo, započet će uspostavom proaktivne, neovisne energetske regulatorne agencije.

dan-energije-u-hrvatskoj-2

Hrvatska među prvima u EU-u izrađuje niskougljičnu strategiju

Čikotić je kazao i kako Hrvatska intenzivno radi na politikama vezanim uz smanjenje posljedica klimatskih promjena te kako je među prvima u EU-u koja izrađuju Strategiju niskougljičnog razvoja i to ne samo do 2030. nego i s pogledom na 2050. godinu.

Riječ je o temeljnom dokumentu koji obvezuje na smanjenje emisije stakleničkih plinova i prenošenje u sektorske politike – promet, zgradarstvo, energetiku, poljoprivredu i gospodarstvo.

“Niskougljični razvoj omogućit će Hrvatskoj gospodarski rast uz manju potrošnju električne energije i ostalih oblika energije i s više korištenja obnovljivih izvora te da postane društvo temeljeno na zelenim tehnologijama”, kazao je Čikotić.

Naveo je kako je pokrenuta izrada strategije prilagodbe klimatskim promjenama, koja će donijeti spoznaje o utjecajima na ranjive sektore, primjerice turizam i mogućnosti za prilagodbu.

Sve to omogućit će razvoj Hrvatske kao zemlje otporne na klimatske promjene, sa niskim razinama emisija i zelenim gospodarstvom te postojanom i održivom opskrbom energijom, rekao je Čikotić.

Predsjednik Hrvatskog energetskog društva (HED) Goran Granić je kazao kako je u Hrvatskoj napravljen značajan korak, osnovano je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, što omogućava kreiranje jedinstvene energetske i klimatske politike.

Energetika je, kako je rekao, sinergija različitih utjecanih faktora – očuvanja klime, tržišta energije, infrastrukture, većih korištenja obnovljivih izvora. “Sigurni su samo oni energetski sustavi koji su dobro uravnoteženi”, istaknuo je Granić.

Dodao je kako je “jedinstvena energetska i klimatska politika odgovor na probleme i pravi smjer u kojem treba planirati energetski razvoj”.

 

Izvor: MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE / Hina