Nakon što je Hrvatskoj isporučen prvi francuski Rafale, bliži se još jedna velika francuska investicija u Hrvatskoj. Specijalizirani mrežni operater optičkih vlakana OPTIX Infrastructure, grupacija francuskog infrastrukturnog fonda Meridiam, u prvoj je fazi natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture osvojio 18 od 47 područja

Ovom investicijom OPTIX će donijeti ultrabrzi internet velike brzine u više od 200 tisuća kućanstava, koja trenutno nemaju dovoljno usluga. Iz OPTIX-a Lideru su potvrdili da investiciju namjeravaju realizirati nakon uspješno provedenog natječaja.

Osnovao ga je Thierry Deau 2005. godine, Meridiam je do danas uložio više od 80 milijardi dolara i trenutačno upravlja s više od 120 bitnih javnih infrastruktura diljem svijeta, uključujući bolnice, vlakove, ceste, zračne luke, luke, e-punionice, javne zgrade, energije i druge infrastrukturne usluge. 

Od 2020. godine Meridiam je izgradio svoju optičku strategiju i od tada je uložio blizu dvije milijarde eura u sektor digitalne infrastrukture u Europi (Njemačka, Austrija, Rumunjska) i Sjevernoj Americi (SAD i Kanada) kako bi, kako ističu, povezao mjesta i ljude s visokokvalitetnim optičkim mrežama i pridonio smanjenju digitalnog jaza.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay