Prema posljednjim podacima DZS-a proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u rujnu su nastavile rasti na mjesečnoj i godišnjoj razini iako skromnijom dinamikom, prenose RBA analitičari.

U odnosu na kolovoz proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu više su za 0,6% (u odnosu na 0,8% mjesečno u kolovozu). Godišnji rast cijena industrijskih proizvoda na domaćem tržištu iznosio je u rujnu 1,5%, što je za 2,5 postotna boda manje u odnosu na godišnji rast u kolovozu, u kojem je zaustavljen trend usporavanja rasta koji je trajao kontinuirano (s iznimkom u lipnju) od srpnja 2022.

Stoga su se ostvarila naša očekivanja da je ubrzanje godišnje stope rasta u kolovozu bilo privremeno, odnosno posljedica ponovnog intenziviranja rasta cijena u kategoriji Energija.

Silazna dinamika cijena prvenstveno je rezultat snažnog učinka visoke prošlogodišnje baze (osobito kod cijena energije), ali i blažih cjenovnih pritisaka i u ostalim kategorijama GIG-a. Ipak, cijene energije predstavljaju i dalje određeni rizik.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovnipuls.com

Foto: Pixabay