Splićanina koji se godinama bavi iznajmljivanjem objekta država tretira kao malog poduzetnika, a nedavno se požalio na ostale iznajmljivače koji, tvrdi, rade ilegalno.

– Vlasnik sam jednog objekta za iznajmljivanje, a država i Turistička zajednica me već od 2003. godine tretiraju kao da sam hotel jer sam te godine upao u sustav PDV-a. Cijelu godinu prije, 2002. godine, napravio sam  toliki promet da više nisam mogao raditi kao privatni iznajmljivač. Moj smještajni objekt ima pet soba i napravi godišnji promet da je nemoguće raditi i sve obveze plaćati kao obični građanin, već me se tretira kao malog poduzetnika. Godine 2003. morao sam otvoriti obrt i od tada radim kao obrtnik koji državi plaća PDV i porez na dohodak… – navodi Splićanin čiji su podaci poznati redakciji. 

– Napravio sam telefonsku anonimnu prijavu kod Porezne uprave za nekoliko objekata u gradu Splitu. Očito je da rade u ilegali, vode se kao privatni iznajmljivači, nisu u sustavu PDV-a, plaćaju samo paušalni porez, naplatu vrše samo u gotovini ili Booking.com vrši naplatu za njih, pa završe uplatu na kraju mjeseca, a imaju po pet do osam, a neki čak i 11 i više smještajnih jedinica. Kako je moguće da turistička zajednica i naša država ništa ne poduzimaju po tom pitanju? – pita jedan od iznajmljivača koji sve to plaća već 20 godina.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay