BERLIN, 22. svibnja 2017. (Hina/AFP) – Francuska i Njemačka žele ubrzati integraciju eurozone, izjavio je u ponedjeljak francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire, dodajući kako će bilateralna komisija razmotriti konkretne prijedloge o pokretanju odgovarajuće procedure.

“Godinama razgovaramo o napretku u integraciji eurozone, no stvari se ne kreću dovoljno brzo… Stoga smo odlučili ubrzati procese i unaprijediti ih na vrlo konkretan način”, kazao je Le Maire u Berlinu nakon razgovora s njemačkim kolegom Wolfgangom Schaeubleom.

Nova radna skupina razmatrat će razna područja, uključujući mogućnosti usklađivanja poreznih sustava na području zajedničke valute i bolje koordinacije ekonomske politike, te utvrđivanja primjera bilateralnih investicija.

“Ne samo naši sugrađani u Francuskoj i Njemačkoj, već i drugi u eurozoni očekuju konkretne prijedloge i konkretna ulaganja koji mogu generirati gospodarsku aktivnost i radna mjesta”, kaže Le Maire.

Naglašavajući potrebu vlade u Parizu da osigura rezultate u što kraćem vremenskom periodu, francuski je ministar ukazao na nedavno završene predsjedničke izbore u Francuskoj, na kojima su radikalno lijeve i radikalno desne opcije postigle najbolje rezultate od kraja Drugog svjetskog rata.

“Ako ne uspijemo, zamijenit će nas ti ekstremi”, upozorio je Le Maire, dodajući da će ih “sugrađani prosuđivati samo po rezultatima”.

(Hina)