ZAGREB, 22. svibnja 2017. (Hina) – Hrvatska i Italija postigle su dogovor o ponovnom uvođenju područja posebne regulacije ribolova u Jabučkoj kotlini, odnosno o trogodišnjoj zabrani obavljanja ribolova u toj kotlini, a ta će regulacija započeti 1. rujna ove godine, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva poljoprivrede.

“Nakon višemjesečnih pregovora između administracija Republike Hrvatske i Talijanske Republike te uz podršku znanstvenika, ribarskog sektora, ali i nevladinih organizacija obiju zemalja, postignut je dogovor o ponovnom uvođenju područja posebne regulacije ribolova u Jabučkoj kotlini. Za razliku od prvotne zabrane koja je trajala 15 mjeseci, novim Pravilnikom o posebnoj regulaciji ribolova u dijelu akvatorija Jabučke kotline, predviđeno je trajanje posebne regulacije kroz naredne tri godine”, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Pravilnik o posebnoj regulaciji ribolova u dijelu akvatorija Jabučke kotline objavljen je u Narodnim novinama (47/2017. od 17. svibnja), a njime je regulirano ograničenje ribolova na tom području u razdoblju od 1. rujna 2017. godine do 31. kolovoza 2020. godine.

Bilateralnim dogovorom usuglašeno je da se regulacija provede na nacionalnim razinama uz podjednako stog režim ribolova, ističu iz Ministarstva.

Tako je za hrvatska plovila novim režimom uvedena trogodišnja zabrana obavljanja ribolova povlačnim alatima, okružujućim mrežama plivaricama-srdelarama, stajaćim parangalima, povrazima, vršama i mrežama stajaćicama, te zabrana za športski i rekreacijski ribolov za razdoblje od 1. rujna 2017. do 31. kolovoza 2020. godine u cijelom području pod posebnom regulacijom.

Iznimka je napravljena za tzv. “džep”, odnosno Područje djelomične zabrane ribolova, u razdoblju od 1. studenog do 31. kolovoza te je u tom razdoblju dozvoljen športski i rekreacijski ribolov, ribolov okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom, a dozvoljn je i ribolov povlačnim alatima (subotom i nedjeljom, od 5 do 22 sata) te mrežama stajaćicama, stajaćim parangalima i vršama (od ponedjeljka u 5 sati do četvrtka u 22 sata).

S druge strane, talijanska plovila će imati potpunu zabranu ribolova na području “džepa”, ali njima je omogućen ribolov pod posebnim, strožim uvjetima na dijelu područja koje se nalazi izvan ZERP-a.

Gospodarski ribolov u tzv. “džepu” dozvoljen je isključivo hrvatskim plovilima s instaliranim VMS uređajem i e-očevidnikom. Plovila koja obavljaju ribolov mrežama stajaćicama, stajaćim parangalima i vršama, a nemaju instalirane uređaje dozvoljen je ribolov do 1. siječnja 2018. godine. Definirano je i prijelazno razdoblje za podnošenje zahtjeva za instalaciju, a to je 1. listopada ove godine, objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

“Zaštita Jabučke kotline bila je preduvjet za održivu budućnost našeg ribarstva i ribarstva Europske unije. Zadovoljan sam postignutim dogovorom i vjerujem da ćemo kvalitetnom suradnjom sa susjednim zemljama i u idućem razdoblju doći do rješenja koja će biti ne samo zaštita naših nacionalnih interesa već i zalog za bolju budućnost i racionalno upravljanje resursima. Naši ribari i ribari Europske unije, kao i 500 milijuna europskih potrošača, zaslužuju strateško upravljanje resursima i svježu jadransku ribu na tanjuru i u desetljećima koja su pred nama”, komentirao je u priopćenju postignuti dogovor ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu i da je uspostava zaštite područja Jabučke kotline pitanje od iznimnog značaja za ribarstvo Unije te je hrvatska administracija postignute rezultate prezentirala na Znanstvenom savjetodavnom odboru za ribarstvo (SAC) GFCM-a, koji je održan prošli tjedan u Ljubljani.

(Hina)