ZAGREB, 27. siječnja 2017. (Hina) – Početkom idućeg tjedna, 30. i 31. siječnja, u Zagrebu će boraviti predstavnici Francuske udruge poslodavaca (MEDEF) s izaslanstvom 25 francuskih tvrtki, priopćilo je u petak francusko veleposlanstvo.

U izaslanstvu će biti predstavnici sektora građevinarstva, aeronautike, svemirske tehnologije, obrane, energetike, pročišćavanja voda i zbrinjavanja otpada, prometa, bankarskih usluga, financija i konzaltinga.

Posjet će biti prigoda da se šefovi francuskih tvrtki susretnu s članovima hrvatske Vlade i upoznaju s njenim glavnim smjernicama iz područja ekonomske politike i reformi, kaže se u priopćenju.

Francuski poslovni ljudi održat će i sastanke u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) i Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), u kojoj će u ponedjeljak, 30. siječnja, biti održan i Hrvatsko – francuski poslovni forum. Cilj je francuskim tvrtkama predstaviti poslovno okruženje i investicijske mogućnosti u Hrvatskoj, a na B2B razgovorima izravno povezati 17 hrvatskih i 20 francuskih tvrtki, najavili su iz HGK.

“Brojne su mogućnosti za unaprjeđenje bilateralne gospodarske suradnje, pogotovo u području graditeljstva, obrambene industrije, energetike, automobilske industrije, turizma i IT-a”, navode iz Komore, iz koje podsjećaju da je ukupna robna razmjena dviju zemalja u 2015. godini iznosila 700 milijuna eura te je zabilježila porast od 12 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Iz Veleposlanstva Francuske u priopćenju navode da ta zemlja u Hrvatsku izvozi automobile, farmaceutske proizvode, plovila, poljoprivredno-prehrambene proizvode, plastične mase, električnu i elektroničku opremu, kozmetičke proizvode. Hrvatska izvozi u Francusku automobilsku opremu i dijelove, poljoprivredne strojeve, teretne vagone, električnu  opremu, tekstilne i kožne te drvne proizvode.

Također napominju da je u prvih jedanaest mjeseci prošle godine u Hrvatskoj boravilo 492 tisuće francuskih turista, koji su ostvarili više od dva milijuna noćenja, što je porast od 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. godine.

Od 2012. godine djeluje i Francusko-hrvatska gospodarska i industrijska komora.

(Hina)