LONDON, 25. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima jer su se trgovci ponovo fokusirali na povećanu američku proizvodnju, zanemarivši nastojanja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i drugih velikih proizvođača da ograniče prekomjernu opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,80 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,16 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 53,54 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu jedan dolar.

Naftna je tržišta jučer podupro skok tržišta dionica u SAD-u da bi se danas trgovci ponovo fokusirali na povećanje američke proizvodnje nafte, koje je zasjenilo nastojanja članica OPEC-a i pojedinih neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, da ograniče prekomjernu opskrbu.

“Tržište je zapravo rastrgano između relativno dobro usklađenog smanjenja koje provode članice OPEC-a i veliki proizvođači izvan OPEC i povećanja američke proizvodnje nafte”, konstatira Tamas Varga iz PVM Oil Associates.

OPEC i pojedini neovisni proizvođači, uključujući Rusiju, odlučili su smanjiti proizvodnju za gotovo 1,8 milijuna barela dnevno u prvoj polovini 2017. godine kako bi ograničili prekomjernu opskrbu koja pritišće tržište već dvije godine.

Trgovanje je danas prilično mršavo zbog početka novogodišnjih praznika u većini zemalja u Aziji, uključujući Kinu i Singapur.

U takvom su se okruženju trgovci ponovo fokusirali na povećanje američke proizvodnje. Međunarodna agencija za energiju prognozira da će ove godine proizvodnja u SAD-u rasti 320 tisuća barela dnevno, na prosječnih ukupno 12,8 milijuna barela dnevno.

Dodatno su cijene nafte pritisnula očekivanja da će današnje izvješće savjetodavne kuće Baker Hughes pokazati povećanje broja aktivnih bušotina u SAD-u i time nagovijestiti moguće daljnje povećanje američke proizvodnje.

U savjetodavnoj kompaniji PetroMatrix ističu da će podatak o broju bušotina “predstavljati rizik preko vikenda jer će novo snažno povećanje negativno utjecati na tržišta na početku idućeg tjedna”.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 52,91 dolar, što znači da je bila 75 centi viša nego prethodnog trgovinskog dana.

(Hina)