Analitičari Payoneer-a, vodeće platforme za inozemna plaćanja, u svom izvješću „Freelancing u 2020. godini: obilje mogućnosti“ analizirali su očekivana i stvarna plaćanja između freelancera i njihovih klijenata tijekom prve polovice 2020. godine i otkrili da se za par mjeseci globalnog širenja COVID-19 povećala ne samo potražnja za freelancerima, nego su mnoge zemlje doživjele pravi procvat.

Prva polovica 2020. godine bila je prava odskočna daska za globalnu freelancing ekonomiju Kao i kod mnogih drugih industrija, osjetio se utjecaj kada je pandemija prvobitno započela, ali je povratak zaista zapanjujući. Budući da se poduzeća diljem svijeta prilagođavaju udaljenoj radnoj snazi, nije iznenađujuće to što koncept fleksibilne, pristupačne i kvalificirane radne snage na zahtjev sada nudi još veću vrijednost nego prije. Budućnost posla je ovdje. Payoneer ostaje posvećen razvoju brojnih načina da se freelanceri, poduzeća i tržišta povežu i rastu u današnjem digitalnom svijetu bez granica” – izjavio je Jonny Steel, potpredsjednik marketinga u tvrtki Payoneer.

S oko 40 milijuna nezaposlenih Amerikanaca krajem svibnja, jedno tržište za koje se činilo da može prebroditi oluju COVID-19 bila je američka freelancing ekonomija. Zapravo, freelanceri sa sjedištem u SAD-u, koji su do prošle godine činili do 35% američke radne snage, zabilježili su nagli porast potražnje čak i kad je trpjela radna snaga s punim radnim vremenom. Mnogi talentirani profesionalci kojima su poslodavci dali slobodno ili su ih otpustili, vidjeli  su priliku da se okrenu freelancingu, pružajući industriji injekciju kvalificiranih ljudi otvorenih za honorarne poslove. Također, mnoge tvrtke koje su bile prisiljene smanjiti troškove smanjenjem broja zaposlenih, bile su spremne popuniti prazninu obraćajući se privremenim freelancerima.

U izvješću se navodi da su Filipini zemlja s najbržim rastom freelancinga; do čak 208 posto u ovoj godini, a slijede ju Indija i Japan, s rastom od 160 odnosno 87 posto. Zanimljivo je da je indijska freelancing ekonomija doživjela masovno povećanje broja freelancera od 46 posto od prvog do drugog kvartala 2020. godine, dok je pakistanska gig ekonomija doživjela porast broja novih freelancera od čak 69 posto uslijed vladine intervencije putem obrazovanja na mreži.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay