Funkcionalna hrana primjerena dobi i životnom stilu rastući je trend u svijetu, čemu se prilagođava i prehrambena industrija te bi to i u Hrvatskoj mogla biti velika priliku za suradnju te industrije, znanosti i gospodarstva, istaknuto je u srijedu na skupu u HGK, uz napomenu da se u Hrvatskoj od namirnica najčešće konzumiraju voda i kava.

Skup o funkcionalnoj hrani u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) organiziran je u suradnji s Hrvatskim društvom prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskom agencijom za hranu.

Kako se prenosi u priopćenju HGK, Hrvatska agencija za hranu je provela i prvo nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama u Hrvatskoj, koje je uz ostalo pokazalo i to da su voda i kava najčešće konzumirane namirnice, a prosječan unos ugljikohidrata i kod muškaraca i žena veći od preporučenog. Po pitanju unosa masti i bjelančevina, situacija je znatno bolja te je prosječan unos, ako se promatra opća populaciju, veći tek za nekoliko postotaka od onog preporučenog, no zabrinjava što je njihov izvor najčešće svinjsko meso, dok se kod masnoća najčešće koriste biljna ulja i životinjske masnoće, ističe se u priopćenju.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Shutterstock