Velika previranja na financijskim tržištima koja su proteklih dana dovela da značajnog pada funte i rasta cijene zaduživanja primorali su Banku Engleske na donošenje hitnih mjera koje uključuju kupnju dugoročnih državnih obveznica, “u opsegu koji je potreban”, te odgodu početka prodaje državnih obveznica u okviru programa kvantitativnog popuštanja.

Intervencija je uslijedila nekoliko sati nakon što je Međunarodni monetarni fond oštro osudio plan ministra financija Kwasia Kwartenga za rezanje poreza, prije svega imućnijima, rekavši da Ujedinjeno Kraljevstvo hitno mora preispitati svoje planove ako bi izbjeglo poticanje nejednakosti. Središnja banka, očito je, nije imala izbora nego se odmah uključiti u smirivanje tržišta, nastojeći zaustaviti rasprodaju državnih obveznica i smanjiti sve rizike pogoršanja kreditnih uvjeta za kućanstva i poduzeća.

Taj korak središnje banke, smatra Paul Dales, glavni ekonomist u Capital Economicsu, bio je nužan da bi spriječila pravu financijsku krizu. Smatra da je “mini-proračun” rezultirao porastom 30-godišnjih prinosa s 3,6 posto na 5,1 posto, što je ugrozilo financijsku stabilnost, prisiljavajući mirovinske fondove da prodaju imovinu na padajućem tržištu kako bi zadovoljiti zahtjeve za gotovinskim kolateralom.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr