Švedski tehnološki div Spotify proširuje svoje usluge i na audio knjige čineći tako korak naprijed u trajnom cilju da postanu ‘all-in-one’ aplikacija, odnosno sveobuhvatni medij i samim time još veća konkurencija Amazonu i Appleu.

S više od 300 tisuća naslova, među kojima su i knjige najprodavanijih autora kao što su Colleen Hoover, Michelle Obama i Stephen King, tvrtka na tržište audio knjiga ulazi s a la carte ponudom, odnosno knjige se mogu kupovati individualno po naslovu preko web stranice bez plaćanja pretplate. Spotify bi tako vrlo brzo mogao preoblikovati digitalno tržište za izdavače koje iz godine u godinu bilježi dvoznamenkasti rast.

Prošle su godine prihodi od audio knjiga iznosili 1,67 milijardi dolara, što je 25 posto više u odnosu na 2020. godinu te je isto tako izdano gotovo 74 tisuće audio knjiga, u usporedbi s oko 7200 knjiga izdanih 2011. godine. No unatoč nedavnom rastu, audio knjige, prema podacima koje su iznijeli rukovoditelji Spotifyja, audio knjige čine manje od sedam posto udjela u širem tržištu izdavaštva.

‒ Baš kao što smo promijenili način na koji ljudi stvaraju i slušaju glazbu i podcaste, vjerujemo da s vremenom možemo učiniti istu stvar s audio knjigama, nudeći nove formate, nove načine interakcije sa sadržajem i nove načine otkrivanja ‒ rekao je Nir Zicherman, voditelj odjela za audio knjige u Spotifyju.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay